
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımdaki maliyet artışını vatandaşlara yansıtmamak için, toplu ulaşım araçlarını 'sübvanse' etme kararı aldı. İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın talimatıyla başlatılan çalışmayla oluşturulan rapor, İBB Meclisi’nde oy birliğiyle onaylandı.
Özel halk otobüsleri ve İstanbul Otobüs AŞ otobüslerinin her bir geçiş başı 55 ile 70 kuruş desteklenmesini içeren rapor, meclis üyelerinin oy birliğiyle onaylanan sübvanse uygulaması 1 Ekim 2018-30 Haziran 2019 tarihleri arasında geçerli olacak olup, İBB, maliyet karşılama oranlarını; aracın İstanbul kart (yolculuk) gelirlerinin yakıt, personel, lastik, bakım, onarım vb. giderlerine olan oranına göre belirledi. İşletmeciler, maliyetleri karşılama oranlarına (gider/gelir oranı) göre 4 sınıfa ayrıldı. Karşılama oranı düşük kategorideki araçlara yolcu başı daha yüksek sübvanse bedeli ödenecek.
TBMM TORBA KANUN İLE SÜBVANSENİN ÖNÜNÜ AÇTI
Sübvanse uygulaması TBMM’de kabul edilen Torba yasa ile 16 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe girdi
TBMM tarafından (16/05/2018) kabul edilen Torba Kanunda Özel Halk Otobüsü Sektörünü ilgilendiren 3 konu bulunmaktadır.
TORBA KANUN
Sektörünü ilgilendiren 3 konu bulunmaktadır.
Kabul edilen Kanunun;
1. 14. Maddesi ile 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa bir ekleme yapılarak, sonradan Büyükşehir Belediyesi olan veya sınırları genişleyen İllerde Büyükşehir Belediyelerine; kent merkezine uzak ve yolcu sayısı düşük olan hatların işletmesini o bölgedeki taşıma birliklerine veya kooperatiflere yaptırma ve bunun için bu bölgedeki kuruluşlara indirimli ve ücretsiz yolculuklar için Belediye Bütçesinden gelir desteği sağlayabilme yetkisi verilmiştir.
2. Bu yetki tarifi yapılan hatların olduğu hatlarla ve Büyükşehirlerle sınırlı olup, bütün toplu taşıma sektörünü ve Belediyeleri kapsamamaktadır. Ancak bu uygulama emsal olacağından Belediyelerin ÖHO’ne destek sağlayabilmesine imkan sağlayabilecektir.
3. 7. Maddesi ile 3065 Sayılı KDV Kanununda değişiklik yapılarak KDV indirimi ve gelir vergisi oranı belirlemede Hükümete verilen yetki toplu ulaşım sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. ÖHO Sektörünün KDV muafiyeti veya en alt sınıra indirilmesi talebiyle alakalı yapılmakta olan çalışmalar bu çerçeve de tamamlanmış olacaktır. Sektör açısından sürdürülen çalışmaların bir an evvel bitirileceği yönünde olumlu bir gelişmedir.
Bu yukarıda belirtilen yasaların çıkmasında ortak hareket eden Özel Halk otobüsü camiası ‘’sübvanse’’ uygulamasında İstanbul Özel otobüsleri şirketlerinin talep ettiği gelir desteğini 5216 sayılı Büyükşehir belediyesi kanununa eklenen maddelerden dolayı sübvanse uygulamasını İBB meclisi oy birliği ile kabul etti.
İstanbul Özel Halk otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, tarihi kararın çıkmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, gelir desteği (sübvanse) , KDV ve gelir vergisi indirimlerinin Özel Halk otobüsleri esnafına büyük bir destek olacağını, bu çalışmaların nasıl geliştiğini anlattı
14 KASIM 2017’DE DOSYA CUMHURBAŞKANINA VERİLDİ
Özel Halk otobüsleri camiasının yeni dönem yol haritası belirlemek amacıyla başlattıkları acil eylem planı kapsamında ''daha aktif, daha etkin'' bir çalışma dönemi için TBMM’i ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorunlar dosyası verilmesi, milletvekilleri ile görüşmeler yapılması sonrasında, 14 Kasım 2017 Salı günü yine Ankara’da buluşan Özel Halk otobüsü heyeti Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı esnaf ve sanatkârlar Genel müdürü Necmettin Erkan ile görüşerek, KDV ve gelir vergisi indirimi ve ücretsiz taşımalar ile ilgili sorunların çözümü için rapor hazırlayarak destek talebinde bulundular ve sübvanse uygulamasını dile getirdiler
ÖZEL HALK OTOBÜSÜ HEYETİ BİRLİKTE ORTAK HAREKET
’Türkiye’nin en büyük illeri ile birlikte ilçelerden gelen Özel Halk otobüsleri heyetinde Özulaş A.Ş. Başkanı Göksel Ovacık, Genel müdür İsmail Yolcu ve Başkan yardımcısı Selami Alan, Ankara halk otobüsleri odası Başkanı Ercan Soydaş, Öztaş Başkanı Mehmet Tekin, Antalya Halk otobüsçüler odası Başkanı Yasin Arslan ,Adana Halk otobüsleri odası Başkanı Niyazi Göğer, Kayseri Halk otobüsleri odası Başkanı Ahmet Erkan, İsparta Halk otobüsleri kooperatif Başkanı Mehmet Yavuz, Burdur Halk otobüsleri kooperatifi Ahmet Gencer, Tokat halk otobüsleri Oda Başkanı Kaya Dede, Kocaeli Halk otobüsleri Odası Başkanı Mustafa Kurt ve Bursa Halk otobüsleri odası Başkanı Sadi Eren hazır bulundu.
Bu heyete ilave olarak İstanbul’da faaliyet gösteren Özel Halk otobüsleri şirket Başkanları, İstanbul Halk otobüsleri Esnaf odası da destek vererek ‘’sübvanse’’ kararının çıkmasında emek verdiler.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU’DAN BÜYÜK DESTEK
Son olarak İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile makamında görüşerek, İstanbul’da yapılan toplantı sonrasında ve en kısa zamanda çıkarılan ‘’Özel Halk otobüsü’’ kimlik tanımı için sayın Bakanımıza teşekkürlerimizi ilettik ve hediye tablomuzu kendisine ilettik. Ayrıca Ankara Halk otobüsleri esnaf odası Başkanı Ercan Soydaş, Süleyman Soylu yazılı 61 sırt numaralı Ankaragücü formasını Bakan Süleyman Soylu’ya takdim etti.
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, ‘’özel halk otobüsü’’ kimlik tanımının yasal mevzuat çerçevesinde içini doldurulması, standart bir çalışma yönetmeliği hazırlanması için kanuna gerek olmadığını bir genelge ile bunun sağlanabileceğini söyledi. Bakan Soylu, Mahalli idareler Genel müdürü Ekrem Cenalp ile Özel Halk otobüsleri bir çalışma komisyonu kurularak işlemlere hemen başlanılması talimatını verdi. Özel Halk otobüsü heyeti ilgi ve alakaları için Bakan Soylu’ya teşekkürlerini sunarak çalışmalar için hazır olduklarını ve mevzuat şartlarını hep birlikte görüşeceklerini söylediler.
ORTAK HAREKET İLE DAHA GÜÇLÜ BİR YAPI
Başkan Göksel Ovacık, Ankara’ya gelen Özel Halk otobüsü heyetine teşekkür ederek, ilk defa sorunların çözümü konusunda daha umutlu olduklarını, gelinen noktada emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederek, birlik, beraberlik içinde özel Halk otobüsü camiasının geleceği için ''ortak hareket'' ile ''daha güçlü bir yapıya'' kavuşacaklarını söyledi.